uitgelicht: EMDR bij psychotrauma

Ruim de helft van de behandelingen in mijn praktijk betreft psychotrauma. EMDR speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom hier extra aandacht voor deze zeer effectieve behandelmethode .

In de context van traumabehandeling helpt EMDR voornamelijk om schokkende herinneringen te ontladen. Bij een eenmalig trauma kunnen 1 tot 4 sessies EMDR voldoende zijn om de ervaring goed te kunnen verwerken. 
Mijn ervaring is dat bij vroegkinderlijk trauma en bij langdurige traumatisering EMDR slechts een onderdeel is van een meer complexe behandeling. 

Wat is de oorzaak van een trauma?
Een trauma wordt veroorzaakt door een of meerdere schokkende gebeurtenissen waarbij je hevige emoties hebt ervaren die je geen plaats hebt kunt geven. Je raakt a.h.w. overspoeld, voelt je bang en machteloos.
Daardoor blijven deze emoties en indrukken onverwerkt en kunnen een grote belasting zijn voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Vaak is het zo dat psychotrauma-klachten pas later naar boven komen. 
Kenmerken van psychotrauma zijn bijv.:

  • beelden/herinneringen aan de gebeurtenis(sen) dringen zich vaak op
  • je ervaart de emoties telkens opnieuw
  • je slaapt slecht, hebt mogelijk last van nachtmerries
  • je vermijdt zoveel mogelijk wat je aan het trauma zou kunnen herinneren
  • je bent prikkelbaar
  • je kunt ongecontroleerde woedeaanvallen ervaren
  • je bent continu alert
  • je hebt last van hevige schrikreacties als er iets onverwachts gebeurt
  • je voelt ja vaak hopeloos, vervreemd van jezelf, bang, machteloos


Bovengenoemde symptomen leiden vaak tot bijkomende klachten zoals concentratieverlies, uitputting, depressie, hyperventilatie, paniekaanvallen, verstoorde relaties, gebrek aan zelfvertrouwen, zelfbeeld beschadiging (je schuldig voelen, niet de moeite waard voelen), overmatig alcohol- drugsgebruik en diverse lichamelijke klachten. Al deze klachten kunnen dus (ook) symptomen zijn van onderliggend trauma waarbij m.b.v. EMDR progressie geboekt kan worden.

Herken je je in bovenstaande of heb je vragen? Wacht dan niet te lang. Neem gerust contact op!

Delen via:

Andere nieuwsberichten

uitgelicht: EMDR

Ruim de helft van de behandelingen in mijn praktijk betreft psychotrauma. EMDR speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom hier extra aandacht voor deze zeer effectieve behandelmethode . In de context

Lees meer →

Hoe lang duurt het?

Vaak krijg ik de vraag: hoe vaak moet ik komen en hoelang duurt een traject? Dit is uiteraard individueel verschillend. Veel mensen vinden het prettig om een frequentie van 1

Lees meer →

Er is meer GGZ buiten de GGZ

Tegenwoordig lijkt er sprake te zijn van een epidemie van psychische nood.  Psychische nood is een publiek probleem geworden. Het ‘Corona-tijdperk’ is hier zeker van invloed maar het is niet

Lees meer →

Schrijf hier geheel vrijblijvend een review over Psycho Consult Kollum

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam