In je behandeltraject kan er gewerkt worden met interventies uit de hypnotherapie. Vaak zijn er onduidelijkheden over bepaalde begrippen en wat hypnotherapie nou eigenlijk is. Veel mensen denken bijv. aan showhypnose zoals je die op TV kan zien. En dat is toch wel iets heel anders…
Hieronder een korte uitleg van de belangrijkste begrippen en antwoord op de vraag waarom hypnotherapie zo effectief kan zijn:
Ben ik in trance helemaal bewusteloos en verlies ik alle controle?
Trance betekend dat je overgaat in een andere, ruimere staat van bewustzijn.
In feite leer je om je aandacht volledig naar binnen te richten op je innerlijke waarneming i.p.v. op indrukken van buitenaf te reageren.
Door deze focus op innerlijke waarneming krijg je toegang tot de wereld van beelden, symbolen, herinneringen en gevoelens, maar ook tot onbewuste processen, die in een buitengewone helderheid kunnen waargenomen worden.
Kortom: je krijgt toegang tot je onderbewuste.
In deze toestand van trance is het mobiliseren van je eigen hulpbronnen en zelfhelend vermogen bijzonder werkzaam, waardoor het proces, dat je op bewust niveau aangaat, ook op een diepere laag een sterk impuls krijgt. Je werkt dan eigenlijk op meerdere niveaus tegelijk wat het effect van de therapie aanzienlijk vergroot en versnelt.
Hierbij verlies je geenszins de controle over jezelf. Je bent erbij en je kunt in feite op elke moment ermee stoppen.
Hoe raak ik in een trance?
Heel nieuw zal deze ervaring waarschijnlijk niet voor je zijn, want je doet dit al dagelijks, echter niet zo bewust. Bijv. op die momenten dat je iets doet op de automatische piloot en ondertussen in gedachten met iets heel anders bezig bent. Of juist als je gehele focus op een onderwerp gericht is, bijv. een boek of film en je verder niets meer hoort en ziet. En in nog sterkere mate als je gaat slapen of dromen.
In therapie leer je deze toestand bewust gestuurd op te roepen d.m.v. hypno-therapeutische technieken. En dat kan een indrukwekkende ervaring zijn omdat je de tweeledigheid zo helder kunt ervaren: je bent er enerzijds helemaal bij en anderzijds laat je los. Net zoals dat je bijv. heel goed weet, dat je op de bank zit met een kop thee in je hand, terwijl je hele focus toch op die film is gericht en je wellicht zelfs emotioneel wordt van hetgeen je ziet.
De diepte van een trance kan nogal verschillen al naargelang het werk dat je wilt verrichten. Dit bespreken we telkens op voorhand met elkaar. In eerste instantie zal ik je helpen om in trance te gaan. Je zult echter al snel leren hoe goed je dit zelf kunt.
Wat is het verschil tussen het onbewuste en het onderbewuste?
Deze twee begrippen worden idd vaak met elkaar verward terwijl het zeer verschillende gebieden betreft:
Je kunt je geest in feite in 4 niveaus verdelen:
Bewustzijn | Filter | Onderbewustzijn | Onbewustzijn |
Dit is het niveau waarop we bijv. in gesprek zijn. Hier beschik je over je ratio, je logica, je analytisch vermogen. Noem het maar ‘ je gezond verstand’ (dat vaak in conflict is met je gevoel…). Het bewustzijn laat alleen die dingen toe die je ook aan kunt. Nare herinneringen bijv. zul je hier niet langdurig aantreffen, die worden elders ondergebracht. Je bewustzijn wil functioneren in het hier en nu en liever geen gedoe. Hierin zit dus enerzijds een beschermende factor, anderzijds echter ook een beperkende factoor. Want als wij bijv. in de sessies van alles hebben besproken dan kom je tot nieuwe inzichten. Maar is er van binnen ook echt iets verandert? | Deze filter is een mechanisme, een soort waakhond. Hier mogen alleen die gedachten en overtuigingen doorheen die in het onderbewustzijn bekend zijn. Paspoortcontrole, zou je ook kunnen zeggen. En als je geen geldige papieren hebt mag je weer terug… Nieuwe inzichten en overtuigingen hebben het hier dus heel zwaar. Daarom blijven ze vaak hangen in het bewustzijn, kunnen ze niet altijd goed ‘ bezinken’. | Het onderbewustzijn kun je zien als een soort database. Ooit was hij leeg. Nu is hier alles verzameld wat je in je leven hebt meegemaakt en wat je gevormd heeft: conclusies, overtuigingen, cognities. Deze leiden dan weer tot bepaalde gewoontes, gedrag en emoties/gevoelens In het onderbewuste ben je a.h.w. geprogrammeerd. Het zal alles doen om je te beschermen tegen bekende gevaren en je te helpen je behoeftes vervuld te krijgen.. Als hier bijv. de overtuiging zit: ‘het is nooit goed genoeg’ en iemand zegt op bewust niveau tegen je, dat je beter je best moet doen, dan gaat dat erin als zoete koek. Als iemand echter zegt: joh, ontspan, het is toch prima zo! kun je daar gevoelsmatig vaak niet in berusten. | Het onbewuste is de aller diepste laag: je lichaamsbewustzijn. Hier gaat het om instinkt, intuïtie en reflexen, eigenlijk zo als dat bij dieren ook het geval is. Hier voel je je emoties ook lichamelijk ( brok in mijn keel, steen in mijn maag enz…). En hier zijn je lichaamsherinneringen opgeslagen. Ook het onbewuste heeft een sterk beschermende functie. Als iemand je bijv. wil slaan bescherm jij jezelf voordat je nadenk dmv een reflex. |
Waarom is hypnotherapie zo effectief?
Op het moment dat we met trance werken ‘omzeilen’ we a.h.w. de filter. Je krijgt rechtstreeks toegang tot je onderbewuste en kunt daar belemmerende zaken aan gaan en oplossen. Dit kan ook effect hebben op eventuele lichamelijk klachten, vrijwel direct of op langere termijn. Je proces kan er dus als volgt uitzien:
-
- Inzicht gevende gesprekken op bewust niveau: formuleren van doelstelling
-
- Cognitieve training op bewust niveau: gedragsverandering
-
- Ondersteuning van dit proces d.m.v. hypnotherapie, ‘dieptewerk’: verandering op gevoelsniveau, verandering in de fysiologische processen/ lichamelijke klachten.